Skaldjursmiddag med power ladies som varade till efter midnatt.
17:24•
2021-09-29•
Trädgård
Middagstips och Recept
RECEPT PÅ MARIE ROSE SÅS, AIOLI RECEPT , RECE PÅ VÄSTERBOTTENPAJ OCH RECEPT PÅ HUMMERBISQUE LÄNGRE NER I INLÄGGET.
Häromdagen kom Svensk Damtidning hem till mig och gjorde ett "hemma hos" reportage. Upplägget var att jag skulle göra en 3-rätters middag med recept så att deras läsare ska få lite middagsinspiration med mat, dryck och dukningstips. När jag väl skulle styra upp denna middag med dukning och allt för fotografering så passade jag på att bjuda hem lite härliga vänner.

Som alltid när jag förbereder middagar så börjar jag med blommor. Jag går ut i trädgården eller naturen och hämtar sådant som för säsongen har fina färger. Just nu är det fullt med blad och annat i snygga röda, gula och lila färger (det finns några fördelar med höst aka osommar). Mina tallrikarna och dom vackra glasen i gråfärgat glas kommer från Lene Bjerre.

Dom vaser som jag oftast använder när jag dukar är fina gamla syltburkar som jag har hittat på olika loppisar genom åren. Jag använder sådana burkar som inte är så höga så att man kan se personen mittemot.

Kvällen i ära hade jag lila linneduk och servetter och ljus i samma ton. Ljusen och ljusstakarna i mässing kommer från danska Ester & Erik. Jag gillar att ljusstakarna är låga så att ljusen inte hamnar för högt upp. Det är snyggt när lågan från ljusen speglar sig i vinglas och flaskor på bordet och är lågan för högt upp så uteblir den effekten.
Jag tror btw att jag har alla lila nyanser som finns på ljus från Ester & Erik, både blanka och matta. Att duka med glasflaskor i färgat glas är verkligen ett hett tips om man vill få till den där extra detaljen som gör dukningen vacker och levande.

På min byrå i hallen står en stor vas med torkade hortensior från min trädgård, även dom går i olika lila toner (gissa min favoritfärg?). Bredvid stå höga blockljus på mässingsfat, även dom från Ester & Erik.
Min hall är så obeskrivligt liten men jag ville absolut ha en byrå där som jag kan ha fina blommor och ljus på. Byrån är btw en billig variant från Ikea som jag har pimpat. Kolla inlägget om hur jag gjorde här.

Till välkomstdrinken som bestod av både alkoholfria Nozecco och Arthur Metz Crémant d’Alsace Extra Brut för den som vill ha ett gott alkoholalternativ, serverade jag en "osttårta" som är världens bästa för den värden/värdinnan som inte har oceaner av tid. Man placerar bara runda ostar på varandra som en tårta och sen brukar jag dekorera med rostade valnötter och röda vindruvor som har bakats i ugnen på låg värme.
Jag serverade även löjrom, smetana och rödlök tillsammans med Lantchips till välkomstdrinken. Skumpa, fett och salt är grejen!

Eftersom jag har haft enormt mycket att göra så hann jag inte med något långkok och löste middagen genom att beställa skaldjur på nätet från Skaldjurdirekt. Mina bästa middagar är med deras skaldjur, dom har sådan kvalitet på det man beställer från dom och denna gång överträffade dom sig själva på sjuka nivåer. Humrarna var stora som en fullvuxen tax och här står Alexandra Zazzi och Gunilla Von Platen och skrattar ihjäl sig över sizen på humrarna . Insane!!!!

Alexandra som är master chef fick skära bjässarna itu. Jag har aldrig sett så fina humrar och dom var helt otroligt goda.

Här är mitt lilla gäng med power ladies. Från vänster är Elisabeth Dahlin , Gunilla von Platen, Marina Kereklidou, moi, Alexandra Zazzi och Nathalie Beser.
Dör för var och en av dom.

När det vankas skaldjur så måste man ha Västerbottenpaj, det är sen gammalt. I oskärpa bakom pajen ser man förrätten i små glas och den bestod av en hummerbisque . Den är så god så att man avlider. Bisquen gjordes på rostade skal från en annan måltid då jag beställt en massa härliga skaldjur från Skaldjurdirekt.
Man ska absolut frysa in skalen för dom är helt perfekta att göra soppa eller buljong på. Inte slänga alltså och inte blanda skal med annat för då pallar man (jag) inte sitta och rensa ur skalen efteråt.
Recept hummerbisque
Skal, klor etc från ca 2 kg hummer
2 morötter, skalade och grovt skurna i bitar
2 gula lökar, skalade och grovt skurna i klyftor
2 selleristjälkar, grovt hackade
2–3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk tomatpuré
0,5 dl whiskey eller konjak
2 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
Salt& svartpeppar
Cayennepeppar
Smör och rapsolja (att steka i)
Garnering:
Gräslök, finhackad
Katsuobushi/bonitoflingor (finns på orientlivs)
Recept Västerbottenpaj
Pajdeg:
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g Västerbottensost, riven
50 g parmesan, riven
2 ägg
2 dl vispgrädde
Salt & peppar, nymalen

Här är hela härligheten!
Till skaldjuren gjorde jag hemmagjord aioli och Marie Rose sås, det finns inget godare! Alexandra som är proffs fick välja vilket vin vi skulle servera till maten och det blev en välkyld Pratsch Grüner Veltliner,
Vi som inte drack alkohol fortsatte med Nozeco även till middagen och det funkade toppen.
Skaldjuren var helt otroliga och jag är så himla nöjd med beslutet att inte gå loss på en jätteavancerad och jobbig middagsförberedelse denna gång. Det kan man göra när man pallar och har tid och så var inte läget denna gång. Enkelheten med att klicka hem goda råvaror och få dom levererade till sin dörr är faktiskt det som gör att man ens kan bjuda hem vänner fast man egentligen inte har tid.
Recept Marie Rose sås
400g majonäs
5 msk chilisås (Heinz)
1 citron, saften av
Worecestershiresås, några droppar
En liten skvätt whiskey eller konjak (beroende på vad du har hemma)
Tabasco, några droppar
Salt& peppar, nymalen
Recept aioli
2 äggulor
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk dijonsenap
4 dl ekologisk rapsolja
salt
1–2 st vitlöksklyftor
Citronsaft

Så matchiga!!!

Till dessert blev det vit choklad pannacotta med honung och lime marinerade blåbär. Så gott om man får säga det själv. Jag serverade desserten i små syltburkar, det ser liksom extra gott ut med saker som finns i nåt med ett lock. Kan eventuellt bara vara jag som känner så. Det sitter i sen Farbror Frippes skafferi.

Till desserten serverade jag ett dessertvin som jag har blivit tipsad om som heter Chateau de Fesles Bonnezeaux .
En hit bland damerna, både dessert och tillhörande dryck.
Sen blev det kaffe och en massa god italiensk choklad från Alexandra och Elisabeth hade med sig en hel korg med vindruvor från hennes trädgård. Trots att detta var på en söndag så satt vi och pratade om livet, drack och skrattade en bit efter midnatt.
En sån där kväll som jag kommer minnas länge.
Ha en fin dag, kram Doreen
Häromdagen kom Svensk Damtidning hem till mig och gjorde ett "hemma hos" reportage. Upplägget var att jag skulle göra en 3-rätters middag med recept så att deras läsare ska få lite middagsinspiration med mat, dryck och dukningstips. När jag väl skulle styra upp denna middag med dukning och allt för fotografering så passade jag på att bjuda hem lite härliga vänner.

Som alltid när jag förbereder middagar så börjar jag med blommor. Jag går ut i trädgården eller naturen och hämtar sådant som för säsongen har fina färger. Just nu är det fullt med blad och annat i snygga röda, gula och lila färger (det finns några fördelar med höst aka osommar). Mina tallrikarna och dom vackra glasen i gråfärgat glas kommer från Lene Bjerre.

Dom vaser som jag oftast använder när jag dukar är fina gamla syltburkar som jag har hittat på olika loppisar genom åren. Jag använder sådana burkar som inte är så höga så att man kan se personen mittemot.

Kvällen i ära hade jag lila linneduk och servetter och ljus i samma ton. Ljusen och ljusstakarna i mässing kommer från danska Ester & Erik. Jag gillar att ljusstakarna är låga så att ljusen inte hamnar för högt upp. Det är snyggt när lågan från ljusen speglar sig i vinglas och flaskor på bordet och är lågan för högt upp så uteblir den effekten.
Jag tror btw att jag har alla lila nyanser som finns på ljus från Ester & Erik, både blanka och matta. Att duka med glasflaskor i färgat glas är verkligen ett hett tips om man vill få till den där extra detaljen som gör dukningen vacker och levande.

På min byrå i hallen står en stor vas med torkade hortensior från min trädgård, även dom går i olika lila toner (gissa min favoritfärg?). Bredvid stå höga blockljus på mässingsfat, även dom från Ester & Erik.
Min hall är så obeskrivligt liten men jag ville absolut ha en byrå där som jag kan ha fina blommor och ljus på. Byrån är btw en billig variant från Ikea som jag har pimpat. Kolla inlägget om hur jag gjorde här.

Till välkomstdrinken som bestod av både alkoholfria Nozecco och Arthur Metz Crémant d’Alsace Extra Brut för den som vill ha ett gott alkoholalternativ, serverade jag en "osttårta" som är världens bästa för den värden/värdinnan som inte har oceaner av tid. Man placerar bara runda ostar på varandra som en tårta och sen brukar jag dekorera med rostade valnötter och röda vindruvor som har bakats i ugnen på låg värme.
Jag serverade även löjrom, smetana och rödlök tillsammans med Lantchips till välkomstdrinken. Skumpa, fett och salt är grejen!

Eftersom jag har haft enormt mycket att göra så hann jag inte med något långkok och löste middagen genom att beställa skaldjur på nätet från Skaldjurdirekt. Mina bästa middagar är med deras skaldjur, dom har sådan kvalitet på det man beställer från dom och denna gång överträffade dom sig själva på sjuka nivåer. Humrarna var stora som en fullvuxen tax och här står Alexandra Zazzi och Gunilla Von Platen och skrattar ihjäl sig över sizen på humrarna . Insane!!!!

Alexandra som är master chef fick skära bjässarna itu. Jag har aldrig sett så fina humrar och dom var helt otroligt goda.

Här är mitt lilla gäng med power ladies. Från vänster är Elisabeth Dahlin , Gunilla von Platen, Marina Kereklidou, moi, Alexandra Zazzi och Nathalie Beser.
Dör för var och en av dom.

När det vankas skaldjur så måste man ha Västerbottenpaj, det är sen gammalt. I oskärpa bakom pajen ser man förrätten i små glas och den bestod av en hummerbisque . Den är så god så att man avlider. Bisquen gjordes på rostade skal från en annan måltid då jag beställt en massa härliga skaldjur från Skaldjurdirekt.
Man ska absolut frysa in skalen för dom är helt perfekta att göra soppa eller buljong på. Inte slänga alltså och inte blanda skal med annat för då pallar man (jag) inte sitta och rensa ur skalen efteråt.
Recept hummerbisque
Skal, klor etc från ca 2 kg hummer
2 morötter, skalade och grovt skurna i bitar
2 gula lökar, skalade och grovt skurna i klyftor
2 selleristjälkar, grovt hackade
2–3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk tomatpuré
0,5 dl whiskey eller konjak
2 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
Salt& svartpeppar
Cayennepeppar
Smör och rapsolja (att steka i)
Garnering:
Gräslök, finhackad
Katsuobushi/bonitoflingor (finns på orientlivs)
- Börja med att hetta upp olivolja och smör i en kastrull. När smöret smält och börjat bubbla är det dags att häll i kräftskalen. Rör och vänd runt då och då och skrapa loss det goda som fastnar i botten. Upprepa under 10–15 minuter.
- Rör i morötter, lök, selleri, vitlök och tomatpuré. Fortsätt att röra och vända runt då och då och skrapa loss det goda som fastnar i botten.
- Upprepa under 10 minuter.
- Stäng av fläkten och slå i whiskeyn eller konjaken. Rör om. Om du vill kan du sätta eld på den, annars går det bra att fortsätta att röra och skrapa som tidigare tills det mesta av whiskeyn/konjaken kokat bort och doften av alkohol försvunnit.
- Slå sedan över det vita vinet. Blanda runt och låt igen koka till doften av alkohol försvunnit.
- Slå över buljongen så att det täcker. Om det behövs för att det ska täcka, så fyll på med lite vatten. Låt koka upp, och sedan sjuda utan lock i ca 1h.
- Sila av i en finmaskig sil ner i en ny kastrull. Rör i grädden och låt bli varm, men se till att det inte kokar. Smaka av med salt, peppar och lite lite cayennepeppar.
- Skopa upp i mindre skålar (eller glas som på bilden). Toppa med några flingor katsuobushi och avsluta med att strö över lite finhackad gräslök och servera.
Recept Västerbottenpaj
Pajdeg:
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g Västerbottensost, riven
50 g parmesan, riven
2 ägg
2 dl vispgrädde
Salt & peppar, nymalen
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär smöret i små kuber och blanda smör och mjöl i en bunke till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform. Nagga den med en gaffel och förgrädda sedan i ugnen i 10 min.
- Blanda ihop den rivna Västerbottenosten och parmesanen och fördela sedan jämnt över pajskalet.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll sedan blandningen över osten.
- Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills fyllningen stelnat.

Här är hela härligheten!
Till skaldjuren gjorde jag hemmagjord aioli och Marie Rose sås, det finns inget godare! Alexandra som är proffs fick välja vilket vin vi skulle servera till maten och det blev en välkyld Pratsch Grüner Veltliner,
Vi som inte drack alkohol fortsatte med Nozeco även till middagen och det funkade toppen.
Skaldjuren var helt otroliga och jag är så himla nöjd med beslutet att inte gå loss på en jätteavancerad och jobbig middagsförberedelse denna gång. Det kan man göra när man pallar och har tid och så var inte läget denna gång. Enkelheten med att klicka hem goda råvaror och få dom levererade till sin dörr är faktiskt det som gör att man ens kan bjuda hem vänner fast man egentligen inte har tid.
Recept Marie Rose sås
400g majonäs
5 msk chilisås (Heinz)
1 citron, saften av
Worecestershiresås, några droppar
En liten skvätt whiskey eller konjak (beroende på vad du har hemma)
Tabasco, några droppar
Salt& peppar, nymalen
- Blanda ihop ingredienserna i en skål. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. Ställ i kylen.
Recept aioli
2 äggulor
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk dijonsenap
4 dl ekologisk rapsolja
salt
1–2 st vitlöksklyftor
Citronsaft
- Börja med att vispa ihop äggulorna, vinägern och dijonsenapen. Häll sedan i rapsoljan under vispning. Börja droppvis för att undvika att det skär sig, och sedan i en fin stråle.
- Pressa i och rör in vitlöken. Smaka av med salt. Till skaldjur brukar jag även pressa i lite citron.

Så matchiga!!!

Till dessert blev det vit choklad pannacotta med honung och lime marinerade blåbär. Så gott om man får säga det själv. Jag serverade desserten i små syltburkar, det ser liksom extra gott ut med saker som finns i nåt med ett lock. Kan eventuellt bara vara jag som känner så. Det sitter i sen Farbror Frippes skafferi.

Till desserten serverade jag ett dessertvin som jag har blivit tipsad om som heter Chateau de Fesles Bonnezeaux .
En hit bland damerna, både dessert och tillhörande dryck.
Sen blev det kaffe och en massa god italiensk choklad från Alexandra och Elisabeth hade med sig en hel korg med vindruvor från hennes trädgård. Trots att detta var på en söndag så satt vi och pratade om livet, drack och skrattade en bit efter midnatt.
En sån där kväll som jag kommer minnas länge.
Ha en fin dag, kram Doreen
0