Världens godaste och enklaste bröd med nötter, torkad frukt, filmjölk och sirap.

Middagstips och Recept




De färdig bröden, redo att provsmakas! Jag dubblade satsen denna gång så att det blev 4 limpor istället för två.

Vi har en stor spis med en bred ugn så jag får plats med alla 4 limpor i ugnen samtidigt.

Recept på världens godaste filmjölksbröd:


Blanda i en stor bunke


7dl vetemjöl


4dl grahamsmjöl


2dl rågmjöl


1tsk salt


1dl solrosfrön


1dl hasselnötter


1dl valnötter


1dl hela torkade aprikoser


1dl hela fikon eller dadlar


1/2 påse brödkryddor


Blanda i en annan bunke:


1l filmjölk


2dl mörk sirap


1½tsk bikarbonat


Tillsätt filmjölksblandningen till mjölblandningen och rör till en jämn, tjock smet.


Fyll två smorda brödformar med smeten och strö över lite grahamsmjöl, flingsalt och sesamfrön.


Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 1½h. (Täck med folie om de blir för mörka.)


Stjälp upp bröden på galler och låt vila


inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.




Hela fikon och dadlar är tricket. Och den här gången hade jag även i en näve berberisbär.



Filmjölk, bikarbonat och sirap i en bunke. (Jag gjorde dubbel sats denna gång. Därav mängden fil...)



På några minuter sväller filmjölksblandningen upp.



Och alla andra ingredienser i en annan bunke.



Slå över filmjölksblandningen och blanda runt.



Innan jag ställde in bröden i ugnen ringlade jag över lite lite olivolja (är särskilt förtjust i denna på bilden som heter Herdade Do Esporao från Portugal), strödde över lite flingsalt, sesamfrön och gick även över med några varv med pepparkvarnen.

Så gott och enkelt att baka
Karin 26 sep 2020 kl. 20:50

Tack för ett bra recept! Testade igår och limporna blev jättegoda!

Doreen Månsson 27 sep 2020 kl. 06:58

Åh vad roligt! Dom är godast med lite olivolja och nån skiva västerbottenost på tycker jag Ha en fin söndag, kramar Doreen

Kommentera inlägg

Din e-postadress kommer inte att publiceras för besökarna. Obligatoriska fält är märkta med *

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Doreen Månsson använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.